Connect with us

Bună, ce dorești să cauți ?

Mobila Moderna
answear.ro

Știri

Unirea Principatelor Române sărbătorită la Lugoj printr-o serie de manifestări

În ciuda vremii capricioase de miercuri, 24 ianuarie, zeci de lugojeni s-au adunat în fața Primăriei pentru a sărbători 165 de ani de la Mica Unire de la 1859, atunci când Moldova și Țara Românească au devenit una și aceiași țară.

Dansatorii de la Ansamblurile ”Lugojana” de seniori, juniori și copii, condus de coregraful Puiu Munteanu, au păstrat tradiția și în acest an și au pornit un alai al portului tradițional, care a început de la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” și până în fața Primăriei, unde au încins o horă mare chiar în sensul giratoriu, pe acordurile binecunoscute: ”Hai să dăm mână cu mână, cei cu ini­ma română,/ Să-nvârtim hora frăţiei, pe pământul României!/ Iarba rea din holde piară! Piară duşmanii din ţară!/ Între noi să nu mai fie, decât flori şi armonie!”.

Mica Unire sărbătorită și la Muzeu

Unirea Principatelor Române a fost omagiat și la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj printr-o manifestare ce a cuprins o expoziție temporară, dublă lansare de carte, un simpozion și un moment artistic.

Evenimentul, care a fost moderat de directorul instituției, Daciana Vuia, a debutat marți 23 ianuarie, de la ora 15, cu deschiderea expoziției foto-documentară a muzeografului Oliviu Gaidoș, intitulată ”130 ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj”.

Semnificația zilei de 24 ianuarie 1859, personalitatea domnitorului Al. I. Cuza și principiile politicii sale interne și externe ce au deschis calea modernizării statului român vor fi ilustrate în alocuțiunile muzeografiilor Daciana Vuia și Răzvan Pinca și a prof. Dr. Dumitru Tomoni.

Manifestarea a continuat cu prilejuit de lansarea anuarului ”Restituiri bănățene” (vol. XI, 2023), editat de Societatea de Științe Istorice din România, filiala Lugoj, cărui prezentare a fost susținută de prof. dr. Dumitru Tomoni și prof. Horațiu Suciu, autorul cărții ”Câteva mențiuni despre evreii din Banat până la revoluția din 1848-1849”.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Despre importanța apariției editoriale ”Țara Făgetului – istorie, spiritualitate, turism”, realizată de Dumitru Tomoni și Gabriela Vidoni a vorbit unul dintre cei doi autori – prof. dr. Dumitru Tomoni.
La sfârșit, corul elevilor de la Liceului Teoretic ”Iulia Hasdeu” Lugoj, de la secția bilingv-ucraineană, pregătiți de domnul profesor Vasile Bilan, au încântat audiența cu mai multe cântece patriotice.

Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Lugoj și Liceul Teoretic ”Iulia Hasdeu“.

Simpozion al militarilor dedicat Unirii Principatelor

Și membrii lugojeni ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere au omagiat această zi istorică printr-un simpozion pe tema Zilei Unirii Principatelor Române, care a avut marți, 23 ianuarie, de la ora 10.30, loc la sediul unității de pe strada Timișorii.

La finalul manifestării, corul Școlii Gimnaziale Nr. 2, coordonat de doamna prof. Bălan-Laszlo Sorina și domnul prof. Rotariu Adrian, a susținut un emoționant moment artistic.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa comandantului Batalionului 691 Artilerie Antitanc ”General Ioan Dragalina”, locotenent-colonel Romeo-Dacian Buhai.

Cadrele militare din Lugoj vor marca joi, 25 ianuarie, de la ora 10, la Monumentul Eroilor din unitatea militară, printr-un ceremonial religios-militar, 105 ani de la înființarea Regimentului 90 Infanterie (25 ianuarie 1919 – 25 ianuarie 2019), primul regiment românesc înființat după Primul Război Mondial în Transilvania.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Elevii lugojeni, patrioți

Și unitățile de învățământ din municipiul de pe Timiș au marcat cum se cuvine această zi memorabilă.

Elevii Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu” au marcat, marți, 23 ianuarie, Unirea Principatelor printr-o activitate în sala de sport.

”La inițiativa elevilor reprezentanți ai Consiliului Școlar al Elevilor, astăzi ne-am reamintit, cu ajutorul elevei noastre Maria Marinescu din clasa a IX-a A, de evenimentul de la 24 ianuarie 1859 și de importanța lui în istoria modernă a țării, după care elevii și profesorii prezenți au dansat împreună tradiționala Horă a Unirii, pe versurile lui Vasile Alecsandri și muzica lui Alexandru Flechtenmacher”, a declarat prof. Daniela Popovici.

Tot în această zi, Școala Gimnazială Nr. 4 a susținut o acțiune cu elevii cls a VI-a B intitulată ”Mica Unire primul pas spre România” și coordonată de prof. Nițu Costinel, prin care s-a omagiat momentul istoric din 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române (Moldova și Țara Românească) sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

sursa: redesteptarea.ro

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Vă recomandăm

Știri

Echipele vor avea cinci puncte de întâlnire, atât la Timișoara cât și în zonele rurale ale județului Timiș. “Avem locațiile care le-au pus pe...

Știri

În conformitate cu Legea 46 din 2008 și cu prevederile H.G. 715 din 2017, cu modificările și completările ulterioare, Direcția Silvică Timiș, din cadrul...

Știri

Consiliul Local din Lugoj a aprobat marți 17 septembrie, un proiect amplu care vizează reabilitarea spațiilor verzi și modernizarea parcurilor din oraș. Proiectul urmărește...

Administrație

Călin Dobra, primarul care își va intra luna viitoare în atribuții, a vorbit despre proiectele europene angajate de instituția Primăriei. O parte dintre acestea...