Obiectivele turistice ale Timișului vor fi scoase la lumină. Până în toamnă Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului în Timiș va elabora o strategie turistică pentru următorii zece ani. Proiectul este o premieră pentru județ și va avea în vedere valorificarea tradițiilor satului bănățean, exploatarea resurselor naturale, cu accent pe apa minerală și cea geotermală, cicloturismul și turismul cultural.
Delia Barbu, director APDT Timiș:
Am decis că trebuie să avem o strategie sectorială în turism în județul Timiș, pentru că Timișul nu are o astfel de strategie. Există planuri de dezvoltare, există viziune, tot felul de alte documente, dar nu o strategie sectorială pe turism. Vrem să avem această strategie gata în octombrie 2018. Costurile ei se ridică la 24.834 de euro.
Banii sunt asigurați din bugetul Consiliului Județean Timiș, iar strategia beneficiază de consultanță de specialitate. Strategia se va baza și pe propunerile factorilor implicați din turism, iar în afara primăriilor din judeţ, în strategie vor fi antrenate şi instituţii precum ADR sau reprezentaţii celor trei judeţe învecinate cu Timișul: Arad, Hunedoara şi Caraş Severin.
Camelia Mocan, reprezentant firmă de consultanță:
Ca orice strategie a pornit în două etape, una de analiză a situației existente și s-au analizat până în prezent tot ce înseamnă infrastructură turistică, potențial surse de dezvoltare de genul ape minerale, stațiuni balneoclimaterice, monumente, situri de genul ”Natura 2000” sau rezervații, tot ceea ce ar putea să conducă la dezvoltare. În același timp s-a analizat tot ceea ce înseamnă infrastructură hotelieră, drumuri, mijloace de transport, agenții de turism și serviciile pe care le oferă aceștia.
Strategia are în vedere si faptul că Timisoara va fi în anul 2021 Capitală Culturală Europeană si va cuprinde o serie de trasee si evenimente care să determine turiștii să călătorească în județul Timiș. În urma aplicării strategiei, în primii cinci ani, se asteaptă ca turismul să contribuie la economia județului Timiș cu 4-5%, fată de 1% cât reprezintă la ora actuală.