Spitalele din toată țara sunt asaltate de bolnavi cu infecţii respiratorii. Sunt de toate tipurile, avertizează medicii, de la viroze şi gripe, la pneumonii şi coronavirus. Şi nu sunt afectaţi doar adulţii, ci tot mai mulţi copii, odată cu întoarcerea în colectivitate. Peste toate acestea, se suprapune şi epidemia de rujeolă, cauzată de scăderea numărului de minori vaccinaţi.
Spitalul Victor Babeș din Timișoara e plin. Numărul pacienților internați cu probleme respiratorii acute e mult mai mare față de primele zile ale anului trecut.
Cristian Oancea, manager, Spitalul Victor Babeş Timişoara: Aproximativ de patru, cinci ori a crescut numărul pacienților care se adresează pentru consult de infecții respiratorii. Vorbim de gripa de tip 1, de tip B, penumonii, de SARS-CoV-2, dar și de penumonii bacteriene. Avem un conglomerat, un cocktail de toate virusurile și bacteriile posibile
Mihai Gafencu, director medical, Spitalul de Copii Louis Ţurcanu Timişoara: Să țină acasă copiii răciți, pentru că unii sunt zdraveni și se apără bine, dar pe cei mai nevoiași, ca și stare de sănătate, îi poate lovi o infecție dublă, triplă și să avem cazuri grave. Să se poarte mască chiar.
Peste valul de infecții respiratorii la copii, se suprapun și cazurile de rujeolă. Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în decembrie, după numărul foarte mare de îmbolnăviri înregistrate pe parcursul anului trecut, peste 2.800. Doi copii și un tânăr de 35 de ani, nevaccinați, și-au pierdut viața în urma complicațiilor apărute. 135 de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat în primele zile ale acestui an.
Alina Antohe, medic primar pediatru, Spitalul Marie Curie Bucureşti: Sunt pacienți de la periferie care au condiții precare, care nu se vaccinează din inconștientă sau din motive culturale, dar avem și din clase sociale ridicate, cu acces la internet și informație, care nu se vaccinează de teama reacțiilor adverese, care nu sunt dovedite științific.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Pe măsură ce cohorta de copii nevaccinați este tot mai mare și transmiterea în comunitate continuă. Nu s-a terminat transmiterea, chiar dacă în urma campaniilor desfășurate am recuperat câteva zeci de mii de copii la vaccinare.
În România, vaccinarea împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului a început înca din 1979, iar din 2004 acest ser face parte din programul național gratuit de vaccinare.