Părinții români acordă o atenție tot mai mare prevenției afecțiunilor stomatologice ale copiilor: numărul micuților aduși pentru prima dată la dentist până în vârsta de 3 ani s-a triplat în ultimii 2 ani, față de perioada 2014-2015. Prima vizită joacă un rol foarte important în prevenție și în menținerea sănătății orale pe termen lung. Mai mult de jumătate dintre copiii care trec pragul clinicilor stomatologice ajung cu urgențe dentare, acuzând dureri mari, principalul motiv fiind amânarea vizitei la medic. Și la Lugoj, numărul copiilor aduși de părinți la medicul stomatolog înainte de vârsta de 3 ani a crescut simțitor. Dentiștii menționează importanța vizitei copiilor la cabinet și spun că acest lucru are un efect preventiv și poate să diminueze afecțiunile cronice ulterioare.
Cosmin Gruiescu, medic stomatolog:
Statisticile sunt menite să arate locul în care ne aflăm la nivelul în care putem să vorbim despre prevenție în stomatologie. Teoretic ar trebui să se investească mult mai mult în prevenție ca ulterior bolnavii cronici să se împuțineze. De ce e nevoie ca un copil să vină la dentist încă de la vârste fragede? Controlul încă de la 2-3 ani începând, pe dentiția de lapte are un rol preventiv și poate să minimalizeze ulterior afecțiunile cronice care la noi predomină din păcate la nivelul populației adulte.
Motivând că dinții de lapte vor fi oricum înlocuiți, mulți părinți subestimează sau ignoră problemele care apar la acest tip de dentiție. În realitate, însă, dinții de lapte joacă un rol extrem de important în dezvoltarea normală a dinților definitivi. De exemplu, caria unui dinte de lapte poate afecta inclusiv rădăcina dintelui care se dezvoltă, iar extracția dentară poate rezolva doar superficial problema, în multe cazuri fiind chiar contraindicată și producând o serie de efecte negative pe termen lung.