Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Lugojenii sunt invitați la o expoziție de picturi semnate de copii cu dizabilități

Începând de marți, 4 iulie, lugojenii pot admira la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” o expoziție de pictură a unor copii cu dizabilități, intitulată ”Outsider Amnio Art”.

Vernisajul va avea loc la ora 19 și reunește lucrările realizate de copii cu vârste cuprinse între 9 ani și 18 ani cu tulburări din spectrul autist și diferite deficiențe, depresia și anxietatea fiind de multe ori comorbidități ale diagnosticului principal, tineri ce au participat la ateliere de art-terapie susținute de Asociația Entuziart la Școala Profesională Specială “Sf .Nicolae” prin  psihoterapeut Oana Dorneanu.

”Arta Brută, Outsider și Arta Psihopatologică este puțin cunoscută în România, în timp ce în alte țări interesul pentru ea este mult mai mare, curentul acesta având un public dedicat. Prin această expoziție ne propunem să îmbogățim oferta artistică și să familiarizăm publicul din țara noastră cu acest tip de artă, cu terapia prin artă în tratamentul bolilor psihice, precum și să scoatem arta psihopatologică din spațiul închis al spitalelor și al școlii speciale în spațiul public, așa cum se întâmplă în alte țări de foarte mult timp. Lucrările care au rezultat sunt o combinație de culoare, textură și formă, care transmit frumusețea și sensibilitatea din sufletele acestor copii. Vizitatorii vor avea oportunitatea să se bucure de lucrările de artă ale copiilor și să experimenteze perspective unice asupra lumii prin intermediul operei lor. Cei mai mulți dintre acești copii cu nevoi speciale trăiesc, în prezent, cu depresie, anxietate, ADHD, tulburări de dezvoltare sau tulburări de comportament. Expresivitatea lucrărilor de artă create de copiii cu cerințe educaționale speciale este extraordinară. Fiecare lucrare este o oglindire a sentimentelor și a trăirilor emoționale ale acestora, oferind o fereastră spre lumea interioară și imaginația micuților artiști. Expoziția de artă oferă publicului ocazia de a vedea această expresivitate și de a înțelege mai bine cum își exprimă copiii speciali emoțiile și trăirile prin artă, descoperindu-le lucrările pline de creativitate și sensibilitate. Acești copii minunați ne învață despre răbdare, despre iubirea necondiționată și despre puterea de a vedea dincolo de ceea ce este evident. Ei ne arată că fiecare suflet are un mod propriu de a se exprima, un ritm unic în care își trăiește viață”, a declarat Oana Dorneanu, art-terapeut Entuziart.

Expoziția face parte din proiectul ”Speechless – Intervenții artistice nonverbale interdisciplinare”, lucrările putând fiind admirate până în data de 7 iulie. Intrarea este liberă

Proiectul cultural este finanțat de către Primăria Municipiului Lugoj.

sursa: redesteptarea.ro

leave a reply