Connect with us

Bună, ce dorești să cauți ?

Mobila Moderna
melimeloparis.ro

Cultură

”Bazar”! Dorina Zah aduce misterul exotic marocan la Lugoj

Vineri, 21 iunie, în foaierul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, a avut loc vernisajul expoziției de pictură “Bazar” aparținând artistei plastice Dorina Zah.

”Salutăm cu bucurie expoziția colegei mele Dorina Zah, care este și restaurator în cadrul instituției noastre. Intitulată elocvent Bazar, ea are ca punct de plecare vizita făcută de colega mea în Maroc. Este o ilustrare a misterioaselor bazare, a culturii și civilizației marocane și berbere. Este o expoziție itinerantă, care la începutul acestui an a fost pe simezele unei importante galeii din centrul Bucureștiului, de pe Bulevardul Magheru. Iată, acum avem onoarea să o găzduim pe simezele muzeului nostru. Sunt absolut minunate lucrările colegei mele, de la măștile ancestrale, de la facerea lumii, aș spune eu, cu rol apotropaic (n.r. – de apărare împotriva duhurilor rele), cu rol în ritualurile de inițiere, până la eșarfele bazarului, care se remarcă printr-un colorit extraordinar, de la albul purtat de bărbați și femei la zilele de sărbătoare, până la albastrul specific tuaregilor. Regăsim ceainice și alte obiecte tradiționale, specifice universului casnic marocan. Impresionante sunt și valizele din piele tăbăcită manual sau gențile de călătorie, prin detaliile minuțios redate”, a spus în deschidere Daciana Vuia, directoarea muzeului lugojean.

Prima expoziție a avut loc la Galeria FormArt din București

Reamintim că, în urma participării în tabăra de creație și documentare organizată de TruicArt în Maroc, Dorina Zah, artist plastic lugojean, a creat o serie de tablouri cu motive orientale, reunite sub genericul ”Bazar”.
Vernisajul primei expoziții a avut loc la Galeria FormArt din București în data de 23 februarie 2024.

”Este o parte din bagajul meu emotional cu care m-am întors din Maroc și pe care am reușit să îl materializez pe pânze. Sunt obiecte care m- au inspirat și pe care le- am reunit sub denumirea Bazar”, spunea cu acel prilej Dorina Zah.

La rândul lui, Dan Tudor Truică, curator independent, opina la acea oră că ”artistul a văzut într-un mod stratificat Bazarul, abordându-l cu precizie chirurgicală, de la detaliu la ansamblu. Civilizația și cultura marocană se demonstrează odată în plus, pentru plastician, o inepuizabilă sursă de inspirație.”

Expoziția poate fi admirată până în data de 31 octombrie 2024, în foaierul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă din Lugoj.

sursa: redesteptarea.ro

Adaugă un coment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Educație

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, în perioada 2  – 30 iulie, în zilele de marţi şi joi, Parohia Ortodoxă Română „Adormirea Maicii...

Life & Style

La Casa Bredicenilor din Lugoj, luni, 4 martie, de la ora 18, a avut loc vernisajul  expoziției de pictură a renumitului artist plastic timișorean ...

Media & Cultura

În prima săptămână de la punerea în vânzare a biletelor, oamenii fie au cumpărat un bilet, fie s-au rezervat intervale orare de vizitare pentru...

Media & Cultura

Începând de marți, 4 iulie, lugojenii pot admira la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” o expoziție de pictură a unor copii cu dizabilități, intitulată ”Outsider...

Publicitate bestvalue.eu