Rata abandonului nou-născuţilor în maternităţi şi numărul copiilor încredinţaţi spre diferite forme de îngrijire prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş sunt în scădere la Lugoj.
Acest fenomen este susţinut de statisticile locale, ce indică faptul că în 2014, la Spitalului Municipal ”Teodor Andrei” din Lugoj, s-au raportat patru cazuri de abandon, pentru ca în anul 2015 să nu existe nicio înregistrare în acest sens.
În condiţiile în care situaţia materială precară, nivelul scăzut de educaţie ori lipsa maturităţii determină abandonul noilor-născuţi, purtătorul de cuvânt al D.G.A.S.P.C. Timiş, Smaranda Marcu precizează că procesul prin care se încearcă integrarea copiilor este plasarea acestora în familia naturală ori familia extinsă, ce presupune rudele până la gradul IV.
Însă dacă acest lucru nu este posibil se recurge la repartizarea spre asistenţi maternali profesionişti ori diferite forme de plasament.
O situaţie specială este reprezentată de copiii bolnavi, care rămân în spital până la îmbunătăţirea stării de sănătate, pentru ca mai apoi să se recurgă la o măsură de protecţie specială.
Dacă anul trecut au fost înregistrate 2.385 de plasări, până la finele trimestrului trei al anului 2015, cifra estimativă a copiilor trimişi în plasament, în diverse forme, se ridică la 1.900.
Din cifra totală, la asistenţii maternali profesionişti au ajuns 1000 de copii, în centre ale D.G.A.S.P.C. 381 de copii, în centre din cadrul anumitor organizaţii nonguvernamentale 348 de copii, spre familia extinsă 457 de copii, în timp ce 118 copii au fost încredinţaţi altor familii ori persoane eligibile pentru întreţinerea minorilor.
sursa: redesteptarea.ro