Banner Mobilier Magazin BIG Mag

A CRESCUT NUMĂRUL CELOR MUȘCAȚI DE CĂPUȘE

Problema căpușelor pare să ia amploare în Lugoj. În ultima lună s-au înregistrat la compartimentul Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal aproximativ 40 de cazuri de persoane mușcate de căpușe, zilnic prezentându-se cel puțin 2-3 persoane la spital.

Monica Ocnariu, medic șef CPU:

În ultimul timp a existat o ușoară creștere, în sensul că s-au prezentat 2-3 pacienți pe zi, în preponderență adulți, pentru că au început muncile agricole. De unde provin ei majoritatea, de la sate sau din Lugoj? Nu există o preponderență spre sat sau spre Lugoj, ci mai mult spre cine taie gazon, cine taie iarbă sau cosește, pentru că de acolo le iau, pentru că afară nu e suficient de cald ca să iasă la iarbă verde.

 Riscul de a face o boală este foarte mic, dacă se înlătură căpușa cât mai rapid, însă această operațiune trebuie făcută numai de către medic. Pentru a preveni mușcătura de căpușă, medicii recomandă atenție sporită la expunerea în zone unde se preconizează că se găsesc aceste insecte, folosirea unui spray special și purtarea hainelor cu mâneci lungi și pantaloni lungi pentru a nu expune pielea, în cazul în care mergeți în zone cu vegetație bogată.

Monica Ocnariu, medic șef CPU:

Ce trebuie să facă cei care constată că au fost mușcați de căpușe? În niciun caz să nu încerce să și-o scoată singuri, ci să se prezinte în serviciul de urgențe și noi o să rezolvăm problema. Pentru a preveni aceste mușcături ce ar trebui să facă? În momentul în care taie iarba ar trebui să se echipeze corespunzător, adică nu în șlapi, nu în pantaloni scurți, deși riscul să iei o căpușă există și dacă ești îmbrăcat corespunzător.

 Căpușele sunt insecte înrudite cu păianjenii, parazite, care se hrănesc pe seama organismului gazdă. Mușcăturile sunt de regulă ușor de identificat, corpul acestora rămânând atașat de piele. Cu toate acestea, căpușele pot migra și spre alte zone ale corpului mai dificil de examinat, cum ar fi scalpul sau zona axilară. Din păcate bolile transmise de căpușe sunt numeroase și periculoase, cum ar fi boala Lyme, encefalita de căpușe, febra hemoragică sau febra recidivantă.

leave a reply